עסקים – איך שורדים את זה?
השנים אחרונות במדינת ישראל היו לא פשוטות לעסקים קטנים ובינוניים. משברים בארץ ובעולם, חוסר יציבות ביטחונית, תנודתיות של מטבע חוץ וצמצום אשראי של בנקים. כל אלו גרמו לעסקים רבים לעבור להתקיים במצב הישרדותי ואף לסגירת חלק מהעסקים. לכן הסתכלות על העסק מנקודת מסט של תשואה ולא של הישרדות אינה טריוויאלית. ולמרות זאת, ננסה במסגרת המאמר כן לכוון אתכם לראות בעסק שלכם נכס, נכס שבו השקעתם משאבים, זמן, אנרגיה ולמעשה חלק ניכר מהחיים שלכם.
מוכנים? אז מתחילים
לצורך ההמחשה, בואו נניח שקניתם מניה. המניה עלתה 100 שקל ובמהלך השנה נתנה לכם דיבידנד של 5 שקלים. כלומר בחישוב שנתי הרווחנו 5% על המניה. חישוב פשוט. ננסה להחיל אותו גם על השקעה בעסק, ונעשה עבורכם גם חישוב לדוגמא, לצורך המחשה.
חישוב ההשקעה בחברה
נמפה את עיקר הדברים:
- כספים אישיים שהוזרמו לעסק או כהלוואות או כתשלום הוצאות של העסק – נניח לצורך החישוב כי הוזרמו לעסק הלוואות בסדר גודל של כ- 250 אלף ש"ח ומדי חודש יש הוצאות של העסק אותן הבעלים משלם מכיסוי הפרטי בהיקף של כ- 2,000 ש"ח.
- עלות אלטרנטיבית – נניח שהעסק משלם לבעלים משכורת של 10,000 ש"ח בחודש ואם הבעלים היו עובדים בחוץ כשכירים היו מרוויחים על אותה העבודה 14,000 ש" בחודש. כלומר מדי חודש הבעלים משקיע בעסק עלות אלטרנטיבית של 4,000 ש"ח.
- עלות "עסק עצמאי" – כשמדובר בעסק עצמאי, במיוחד בתחילת דרכו, הבעלים משקיע בעסק שעות רבות יותר בהשוואה לעובד שכיר. אם נכמת את שעות העבודה הבאות למעשה על חשבון פנאי וזמן איכות עם המשפחה, ניתן להעריך כי במונחים כספיים מדי חודש עצמאי משקיע בעסק שלו בנוסף עוד כ- 5,000-10,000 ₪ בחודש (ולצורך החישוב נאמר 5,000 ש"ח).
עסקים – עכשיו נעשה חישוב מהיר
היקף חודשי | סה"כ הושקע | |
הלוואה לעסק | 250,000 | |
הוצאות של העסק משולמות על ידי הבעלים | 2,000 ש"ח לחודש במשך 24 חודשים | 48,000 |
עלות אלטרנטיבית | 4,000 ש"ח לחודש במשך 24 חודשים | 96,000 |
עלות עסק עצמאי | 5,000 ש"ח לחודש במשך 24 חודשים | 120,000 |
סה"כ השקעה | 514,000 |
ובמילים פשוטות – אחרי שנתיים השקענו בעסק למעשה כחצי מיליון שקל!
נכון, החישוב כולל עלות זמן שלנו כמו גם את ההסכמה שלנו לוותר על הכנסה גבוהה יותר. אבל זאת השקעה שלנו והיא באה על חשבון זמן איכות עם ילדים, על חשבון בריאות, על חשבון זוגיות. חייבים לתמחר את הזמן הזה בצורה כלשהי. כאן המקום לשאול השאלה – מה הרווח של העסק מעבר למשכורת שמשכנו? אם התשובה לשאלה זו היא – אין רווח, עליכם לשאול את עצמכם מהו למעשה הפוטנציאל של העסק ומתי כן נזכה לרווח וזאת תוך שימת דגש על העובדה שמדי חודש משקיעים בעסק כ- 11 אלף ש"ח!
לא צריך להיבהל, חשוב שנהיה מודעים למספרים ונבנה תכנית פעולה
הנה תכנית פעולה עם מספר שלבים אותם יש ליישם במהלך 3 שנים, שלב אחרי שלב:
- למפות את הוצאות העסק. למה מדי חודש צריך להשלים מהכיס שלנו 2,000 ש"ח? עליכם לשאול איך מצמצמים את ההוצאות כדי להימנע מהשקעת כספים בעסק או לחילופין – מגדילים הכנסות על אותה מצבת עובדים וללא השקעה נוספת של כספים.
- לצמצם את שעות העבודה. העסק כבר קיים שנתיים ומתחיל להראות סימני יציבות? זה הזמן לצמצם את שעות העבודה מעבר למקובל. אי אפשר לעשות כן? גם לא אחרי 4-5 שנים לקיום העסק? אין זה בלתי נמנע ועליכם לבחון את מידת הכדאיות של העסק.
- להגדיל רווחיות העסק. המטרה שלכם היא להרוויח לפחות משכורת של שכיר באותה העבודה. הכיצד? מעלים שלב. החל מפיתוח מוצרים חדשים או התייעלות בעבודה, דרך בחינת טכנולוגיות חדשות או צמצום עלויות ועד להעלאת מחירים במידה וניתן. מומלץ להיעזר באנשי מקצוע לפני שמתחילים.
- לראות תשואה. השקעתם המון בעסק, הן מההיבט הכספי והן מההיבט של זמן, חיי משפחה, זוגיות, בריאות ועוד. הגיע הזמן סוף סוף לראות תשואה. כלומר רווחיות של העסק מעבר לשכר ראוי שאנחנו מושכים צריכה להיות מספיק משתלמת לכיסוי כל מה שעברנו בדרך לנחלה. זהו כבר שלב בו על העסק לעמוד יציב ולתפקד כישות רווחית ועצמאית.
עסקים – למה עלינו לשים לב בדרך?
אם העסק בסופו של יום מספק פרנסה כאילו הייתם שכירים, אז למה בעצם הוא הוקם? להיות עצמאי זה המון אחריות. זו עבודה קשה. והיא חייבת להיות מתוגמלת גם אם לא בשלבים הראשונים להקמת העסק. לכן חייבים להגיע למצב בו מעבר למשכורת שמושכים יש תשואה על ההשקעה, כלומר יש רווח בעסק מעבר לשכר ראוי.
שאלו את עצמכם – כמה תשואה תרצו לראות מהעסק?
ברור שהתשובה היא כמה שיותר, אבל בואו ננסה להשוות לאלטרנטיבה. נניח לא הייתי מקים עסק, והייתי משקיע את הכסף באפיק אחר – כמה תשואה הייתי מקבל? נכון, יש יתרונות בלהיות בעל עסק, גם מבחינת הגשמה עצמית, גם מבחינת הגמישות של שעות עבודה. אבל חייבים לזכור שיש עלות אישית גבוהה מאוד שמשלמים כדי להקים את העסק ואם לא רואים באופק תשואה הולמת לאותה העלות, נשאלת השאלה – האם זה אכן כדאי? עם זאת, מי שלא מוכן בתחילת הדרך לעשות וויתורים לטובת השקעה בעסק עדיף שלא יכנס להרפתקה ואולי כדאי שיישאר שכיר.
אם הנכם רוצים לראות לבחון את התשואה שאתם מקבלים מהעסק שלכם ולבנות תוכנית עסקית להגעה לתשואה הרצויה, זה הזמן לפנות למומחים בתחום. צרו עמנו קשר במספר 03-5293833 ונשמח לעמוד לשירותכם תמיד!